Amarone wijnen zijn symbolisch voor Italië, maar ze worden tegelijkertijd ook wel eens ondergewaardeerd of niet goed begrepen door wijndrinkers.
Wat is Amarone eigenlijk?
Amarone is een rode wijnsoort die wordt gemaakt in de regio Valpolicella van de Veneto, in noordoost Italië. Er worden in dit wijngebied uiteenlopende Amarone wijnen gemaakt met hun eigen karakter, maar over het het algemeen zijn het zeer rijke, volle wijnen en een hoog alcoholpercentage van 15 tot zelfs 16 procent. Amarone wijn heeft een complexe smaakbeleving met veel diepte en concentratie.
Bewaarwijn
Veel wijndrinkers vinden Amarone wijn te overweldigend, en dit kan zeker het geval zijn als de wijn te jong wordt gedronken. Het is typisch een bewaarwijn en hij wordt alleen maar beter als de jaren verstrijken. Tien jaar is geen uitzondering voor een goede Amarone en zal sceptici zeker overtuigen van de kwaliteiten van deze bijzondere rode Italiaanse wijn.
Smaakbom
De beste Amarone wijnen worden gemaakt van de beste druiven op de beste wijngaarden, waar de wortels van de wijnstruik diep in de arme grond wortelen en de opbrengst laag is. Hierdoor verandert elke druif in een individuele smaakbom! De druiven die voor Amarone worden gebruikt zijn inheemse soorten zoals Corvino, ook wel de Koningin genoemd. Corvino zorgt voor ruggengraat, structuur, ‘body’ en zuurheid. Andere inheemse druivensoorten waaronder Corvinone, Rondinella, Molinara en Oseleta dragen bij aan de unieke mix die uiteindelijk de Amarone wijn vormt.
Alleen de beste druiven
Bij het maken van Amarone wijn draait alles om selecteren en drogen. Alleen de beste druiven worden geselecteerd voor deze topwijnen, die vervolgens worden gedroogd voor het vergistingsproces. Dit drogen gebeurt traditioneel op rieten matten, in houten kratten of een ander natuurlijk materiaal. Vroeger gebeurde dit in boerenschuren en hutten maar tegenwoordig vaak in klimaatkamers om het proces te beheersen en schimmels geen kans te geven. Het drogen van de druiven duurt maar liefst drie tot vier maanden en is cruciaal voor het unieke karakter van Amarone. Als de druiven krimpen ontstaat er namelijk een concentratie van suikers, zuren, tannines en andere componenten van de druif. Een proces dat samen met andere veranderingen zorgt voor meer complexiteit.
Fruitige, droge wijn
Als de druiven gedroogd zijn worden ze gekneusd en vergist totdat de suikers zijn opgebruikt en er een fruitige, droge wijn ontstaat. Voor de meeste Amarone wijnen worden bovendien de druivenschillen warm en koud geweekt (macereren) om al het goeds dat de druiven te bieden hebben eruit te halen. Als de wijn eenmaal klaar is begint het rijpingsproces op eikenhouten vaten. Dit duurt minimaal twee jaar voor ‘gewone’ Amarone en vier jaar voor Riserva.
Uitgebalanceerde topprestaties
De ene Amarone is de andere niet want binnen deze wijnsoort zijn er talloze varianten verkrijgbaar. Factoren zoals de locatie van de wijngaard, droogtijd van de druiven, duur en temperatuur van het fermentatieproces, rijpingsproces, de blend van de druiven en zelfs de grootte van de eikenhouten vaten zorgen er allemaal voor dat elke wijn uniek is. Wat ze over het algemeen wel gemeen hebben is hun frisheid, ondanks het hoge alcoholpercentage. Het zijn geen opdringerige wijnen maar uitgebalanceerde topprestaties van de wijnmakers, complex en rijk met veel fruit waarbij de houtlagering niet overheerst maar juist bijdraagt aan de balans en de beleving van de wijn.
Voor speciale gelegenheden
Amarone vraagt om rijke gerechten en het is dan ook bij uitstek een wijn voor de herfst en winter. Gezien het productieproces van strenge selectie en lange droogtijden is een Amarone wijn niet goedkoop. Het zijn speciale wijnen voor speciale gelegenheden. Leuk als bijzonder cadeau of om te laten rijpen in de kelder!
Nieuwsgierig geworden naar Amarone wijn? Bij Proef Van Wijngaarden hebben we een uitzonderlijk mooie Amarone wijn in het assortiment: Luciano Arduini Amarone Della Valpolicella Classico
Recente reacties